seven

Mer om oss

Lite mera KID

Kristianstad Österlen Airport - då, nu och i framtiden, här får du veta mer!

Ägande

Kristianstad Airport AB är ett kommunägt bolag. Vi ägs av Kristianstads kommun (91 %), Hässleholms kommun (5 %), Bromölla kommun (2 %) och Östra Göinge kommun (2 %).

Samhällsnyttan

Samhällsnyttan vår flygplats bidrar till innefattar beredskapen för ambulansflygningar där vi med 1 timmes varsel öppnar upp flygplats och torn för akuta ambulansflygningar. Basen för Sjöfartsverkets SAR-Helikopter SYD som dygnet runt, året om är redo att rycka ut. Vårt deltagande i olika samverkans övningar med andra samhällsfuntioner såsom, polis, ambulans och brandkår, samt militära övningar – senast Aurora 2023. Dessutom hjälper vi till att hålla vår del av skåne till en fortsatt levande och attraktiv region, för både invånare och näringsliv. Läs mer

Historia

Everödsfältet anlades som en gräsbana i mitten på 40-talet och asfalterades sedan 1953. 1960 beslutade chefen för flygvapnet att upplåta flygplatsen för civil trafik, vilket kom igång i april 1961 då Linjeflyg flög två turer per dag till Stockholm/Bromma. Detta år flög 6 397 passagerare från Kristianstad flygplats.

Under åren fram till 1988 steg antalet veckoturer på Bromma-linjen och detta år fick flygplatsen också den första utrikeslinjen. Det danska flygbolaget MUKAIR började flyga mellan Kristianstad och Köpenhamn som en matar­linje till det stora flygnavet på Kastrup fram till oktober år 2000.

1992 etablerades en internationell flyglinje österut. Air Lithuania trafikerade mellan Kristianstad och Palanga i Litauen fram till hösten 2003.
I januari 1993 köptes Linjeflyg upp av SAS som fortsatte att flyga ett flertal dagliga turer till Stockholm.

Under åren 1995-1997 gjordes stora förändringar och förbättringar på flyg­platsen. Terminalen byggdes ut, bilparkeringen utökades och uppställ­nings­plattan gjordes större. Landningsbanan breddades, förstärktes och för­längdes och ett nytt ILS-system installerades. Fältområdet förvärvades från Försvarsmakten 1996 och flygplatsen blev därmed helt civil. Det nya namnet blev Kristianstad Airport.

Upprustningen möjliggjorde trafik med tyngre och större flygplan och i april 1997 startade första chartern från Kristianstad Airport, destination Mallorca. Det fortsatte sedan med en etablering av vinter­charter en gång i veckan till Kanarieöarna. Man hann även med en sommar med charter till Cypern däremellan.

Den största nyheten under 1998 var etableringen av Ryanair, med daglig förbindelse med London. Ryanair fortsatte flyga linjen fram till våren 2001. Under den tiden avvecklades AFIS-tjänsten och ATS Kristianstad blev kontrollerad under all öppethållningstid. Mellan åren 2001-2015 hade vi charter till bland annat, Turkiet och Kroatien.

År 1999 kom vårt passagerarantal för första över gången
250 000.

År 2000 etablerade Adria Airways flyglinjen mellan Kristianstad och Ljubljana i Slovenien, som flögs en gång i veckan, fram till hösten 2001.

SAS flög under nästan 10 år till Stockholm/Arlanda. 2002 tog SAS dotter­bolag Skyways och Malmö Aviation över Stockholms-turerna. Efter hård konkurrens de två bolagen emellan vann Skyways som flög 7-9 turer dagligen till Arlanda. Skyways gick i konkurs i maj 2012.

Sommaren 2013 togs ett vidare grepp om flygplatsens roll för hela regionen och en ”ny” fräsch flygplats invigdes med nytt namn: Kristianstad Österlen Airport!

Augusti 2012 började Sparrow Aviation (tidigare Flyglinjen) trafikera Kristianstad – Arlanda tre-fyra turer om dagen.

BRA tog över stafettpinnen 2018 och öppnade en ny flyglinje till Bromma. Året efter blev Kristianstad Österlen Airport en av endast två, svenska flygplatser där man såg en ökning i passagerarantal. I december nådde vi vårt mål på 40 000. Folket hade talat – Kristianstad Österlen Airport är viktig för både privatpersoner och näringsliv!

I mitten av 2018 flyttade Sjöfartsverkets SAR-Helikopter SYD ut till oss i en tillfällig bas.

Pandemin kom och BRA gick in i rekonstruktion och utförde sin sista flygning hos oss våren 2020. Tiden utan flygbolag korttidspermiterades flygplatsens personal och daglig drift, underhåll och upprustning av lokalerna stod på vårt schema. Dessutom blev vi en av sveriges beredskapsflygplatser, och kunde därmed med 1 timmes varsel öppna upp flygplatsen för akuta ambulansflyg.

April 2020 tecknades avtal om en permanent bas på KID och SAR-Helikopter SYD blir våra grannar under nästkommande 20 år!

19 november 2020 gick pressmeddelande ut om att ett nytt flygbolag skulle komma till KID – Skåneflyg. Bolaget som startades upp av fyra entreprenörer med rötter i regionen, kom till för att säkra länken mellan östra skåne och Stockholm. Pandemin gjorde att uppstarten fördröjdes, men 28 mars 2022 gick Skåneflygs ”Humlan”s första flight till Stockholm och Bromma. Stödet från resenärer och regionens näringsliv var stort, men nya utmaningar väntade i form av bla annat höjda bränslepriser. Våren 2023 kom beskedet att sista flygning skulle bli 25 juni och man påbörjade istället tillsammans med oss, arbetet med att säkra nästa aktör till linjen.

Från mars 2022 flyger SAR-Helikopter SYD på biojet för att minska sina utsläpp. 22 juni 2022 var SAR-Helikopter SYD och dess personal inflyttade och operativa i den nya, permanenta helikopterbasen på KID.

Under sommaren 2023 var det dags att toppa om KIDs landningsbana. Runway 01/19 är nu i perfekt skick inför höstens uppstart av Stockholmslinjen.

27 augusti 2023 börjar BRA trafikera hos oss igen. Företaget som hunnit befästa sin plats i den svenska inrikestrafiken än mer, har dessutom linje Bromma – Helsingfors, som är ett större nav mot övriga världen. Med sin satsning på grönare flyg är vi mer än nöjda att åter få välkomna BRA som fick utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste flygresenärer 2023” av Svenskt Kvalitetsindex.

Framtid & partner

Kristianstad Österlen Airport befinner sig just nu i en spännande utvecklingsfas som en liten och vänlig flygplats, välutrustad med stor kapacitet och goda expansions- och utvecklingsmöjligheter. Vi har en mycket kompetent personal som bestämt sig för att ta Kristianstad Österlen Airport till nya höjder.

Vi planerar att öka såväl affärs- som privatresande samt etablera charter och nya flygrutter. Planen inkluderar både inrikesflyg och flyg till europeiska destinationer. Vårt mål är även att försöka locka fler turister till närområdet för att främja lokala aktörer och stärka vår region.

På Kristianstad Österlen Airport kan passagerarna förvänta sig att få personlig service på en nivå som normalt inte erbjuds på flygplatser. Vi är en liten flygplats med stora ambitioner. Vi har stort kundfokus vilket märks i vårt arbete med att minska stressen och påfrestningen som det innebär att resa. Vi tänker på våra passagerare även när de inte är här och erbjuder extra service såsom att kunna boka tvätt av bilen lagom till ankomst. Vi är flygplatsen med lite mera hjärta.

Vi tar tacksamt emot alla förslag på hur vi kan förbättra vår service, driva flygplatsen mer effektivt och öka vårt flygutbud. Kontakta oss

Detta sammantaget och med dagens ledning inom flygplatsen, ett näringsliv som satsar och stöttar flygplatsen, samt det pågående arbetet för grönare flyg och flygplatser, gör att vi ser ljust på framtiden för Kristianstad Österlen Airport!